Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

The Hundred Thousand Kingdoms by N.K. Jemisin


Θεοί και Θνητοί,


Δύναμη και Αγάπη,


Θάνατος και Εκδίκηση.


Εκείνη θα τα κληρονομήσει όλα!!!




Αφορμή για να γνωρίσω αυτό το βιβλίο ήταν ένα σεμινάριο που έκανα τον Οκτώβριο στο ΦΑΝΤΑSTICON 2015. Το σεμινάριο είχε θέμα "Πώς να πετύχεις γράφοντας Fantasy". Το θέμα του ήταν ενδιαφέρον και καταπιάστηκε με ενότητες όπως τι να αποφύγεις όταν γράφεις γιατί το έχουμε διαβάσει ήδη 1000 φορές, κλισέ χαρακτήρες κλπ. Το μόνο αρνητικό που βρήκα ήταν ότι οι εισηγήτριες μιλούσαν συνεχόμενα και οι παρεβρισκόμενοι δεν είχαν την δυνατότητα να συμμετέχουν στην συζήτηση παρά να ακούν.

Αυτό που ήθελα όμως να πω για το σεμινάριο είναι ότι οι κοπέλες ανέφεραν πολλές φορές το συγκεκριμένο βιβλίο με αποτέλεσμα να μου αποτυπωθεί ο τίτλος του στη μνήμη και λίγο καιρό αργότερα, όπου έψαχνα για καινούργιο βιβλίο να αγοράσω να το θυμηθώ και να το αναζητήσω!

Το εντόπισα κατόπιν παραγγελίας στο public στα 5 ευρώ!

Η πρώτη μου σκέψη ήταν "Πολύ χαμηλή τιμή για να είναι καλό" αλλά μιας και το αγόρασα είπα να το διαβάσω.


Αρχικά δεν μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα φανταστικό μέρος όπου αποτελείται από διαφορετικές περιοχές - φυλές, οι οποίες όμως διοικούνται όλες από μία βασιλική οικογένεια - φυλή τους Αραμέρι.  Είναι γραμμένο από την πλευρά μιας κοπέλας της Yeine, η οποία είναι απόγονος της βασιλικής οικογένειας και αναγκάζεται από τον παππού της, το βασιλιά, να πάει να ζήσει στο παλάτι ώστε να πάρει μέρος σε έναν άτυπο διαγωνισμό για την διαδοχή του θρόνου. Αντίπαλοι της είναι τα δύο της ξαδέρφια Scimina και  Reland, οι οποίοι θέλουν να ξεκάνουν εκείνη αλλά και ο ένας τον άλλο.

Η Yeine φαίνεται πως πρέπει να πέσει κατευθείαν στα βαθιά, να μάθει γρήγορα τις δολοπλοκίες και τους σημαντικούς φίλους και παίκτες αυτού του παιχνιδιού, αν θέλει να έχει έστω και την παραμικρή ευκαιρία, όχι τόσο για τον θρόνο που έτσι κι αλλιώς δεν τον ήθελε αλλά για να σώσει την ίδια της τη ζωή.

"In a child's eyes, a mother is a godess. She can be glorious or terrible, benevolent or filled with wrath but she commands love either way. I am convinced that this is the greatest power in the universe."
- N.K. Jemisin, The Hundred Thousand Kingdoms 


Το ενδιαφέρον κομμάτι όμως σε αυτή την ιστορία είναι ότι έχει να κάνει με τους θεούς. Σε αυτό τον φανταστικό κόσμο οι θεοί ήταν τρεις, ο Nahadoth, θεός του σκότους, ο Itempas,θεός του Ήλιου και η Enefa, η μικρότερη από τους τρεις αλλά εκείνη που δημιούργησε τη ζωή και  την κρατά ενωμένη. Έπειτα έκαναν παιδιά και έγιναν πολλοί.Ο θεός του ήλιου όμως σκότωσε την Ενέφα και φυλάκισε όλους τους υπόλοιπους θεούς. Τώρα πια είναι έρμαια των ορέξεων και των ιδιοτροπιών της βασιλικής οικογένειας και δεν έχουν την δύναμη πια να παρακούσουν ή να αντισταθούν. Έχουν όμως ένα σχέδιο που ίσως θα μπορέσει να τους σώσει και να τους επιστρέψει όλα όσα έχουν χάσει. Σε αυτό το σχέδιο βασικό στοιχείο είναι η Yeine.


Για αυτό από την πρώτη μέρα φροντίζουν να την πλησιάσουν και να την κάνουν να τους εμπιστευτεί με σκοπό να τους βοηθήσει. Όλοι οι κάτοικοι του παλατιού (το οποίο ανέφερα ότι είναι πάνω σε μία ψηλή κολόνα και φτάνει πάνω από τα σύννεφα;;) είναι υποχρεωμένοι να έχουν μία σφραγίδα σαν τατουάζ στο μέτωπο τους. Αυτή η σφραγίδα δίνει σε όλους να καταλάβουν ποιος έχει την περισσότερη εξουσία αλλά επίσης τους απαγορεύει να βγουν από το παλάτι. Οι θεοί προλαβαίνουν και κάνουν εκείνοι ένα δικό τους σημάδι στην Yeine ώστε να είναι ελεύθερη από αυτή την δέσμευση.

"You are what your creators and experiences have made you, like every other being in this universe. Accept that and be done; I tire of your whining."
- N.K. Jemisin, The Hundred Thousand Kingdoms 


Η Yeine που ήρθε στο παλάτι με μοναδικό της σκοπό να μάθει το λόγο πίσω από το θάνατο της μητέρας της, βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπη με έναν υπόγειο πόλεμο. Θεοί, βασιλιάδες και υποψήφιοι βασιλιάδες παλεύουν ο καθένας για το δικό του συμφέρον και τους δικούς του λόγους.
Φυσικά από μία τέτοια ιστορία δεν θα μπορούσε να λείπει ο έρωτας. Το στοιχείο όμως που καταφέρνει να δώσει η συγγραφέας γύρω από την αγάπη και τον έρωτα είναι ότι δεν μπορεί να μπει σε καλούπια και όταν αγαπάς κάποιον δεν μπορείς πάντα να κάνεις επιλογές, που δεν θα έκανες αν δεν αγαπούσες.


Από ένα σημείο και μετά η ιστορία κυλούσε ευχάριστα και την διάβασα σχετικά γρήγορα. Δεν μπορώ να πω ότι είναι από τις καλύτερες ιστορίες που έχω διαβάσει αλλά με τράβηξε αρκετά ώστε να την διαβάσω από την αρχή μέχρι το τέλος. Οι ιδιαιτερότητες της, οι ανατροπές και οι καλές εξηγήσεις, χωρίς όμως να κουράζουν ήταν μερικά από τα στοιχεία που λάτρεψα.

Οι χαρακτήρες από την πρωταγωνίστρια της ιστορίας μέχρι τον υπηρέτη του παλατιού είναι γραμμένοι με μία δική του χροιά ο καθένας. Δυνατοί ή αδύνατοι νιώθεις ότι τους καταλαβαίνεις και ότι θα μπορούσαν να είναι αληθινοί. Τα πάθη τους, τα καπρίτσια και οι ανάγκες τους φαντάζουν τόσο ανθρώπινα ακόμη και για θεούς.

"So there was love, once. More than love. And now there is more than hate. Mortals have no words for what we gods feel. Gods have no words for such things. But love like that doesn't dissapear, does it? No matter how powerful the hate, there is always love left, underneath. Horrible, isn't it?"
- N.K. Jemisin, The Hundred Thousand Kingdoms 

Αν σας αρέσουν οι ιστορίες φαντασίας και αν θέλετε να διαβάσετε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα αυτή είναι μία καλή ιστορία για εσάς. Το μόνο της ελάττωμα; Δεν έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά :-(

Οπότε απαραίτητη προυπόθεση για να την διαβάσει κάποιος είναι να ξέρει αρκετά καλά αγγλικά. Περιέχει μερικές περίεργες λέξεις που δεν τις καταλάβαινα πάντα αλλά αν ξέρει κάποιος λίγο παραπάνω από τα στοιχειώδη θα μπορούσε να δοκιμάσει να το διαβάσει.

Αν το έχει διαβάσει κάποιος ή έχει ακούσει για αυτό, ας μας πει την γνώμη του στα σχόλια...
Αλήθεια αν μεταφραζόταν θα ήταν κάτι που θα διαβάζατε;;;

"Whether you live or die is irrelevant. You are an Arameri, and like all of us, you will serve."
- N.K. Jemisin, The Hundred Thousand Kingdoms 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου