Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Οι καλοκαιρινές μου διακοπές - Get the Gringo




   Πριν λίγες μέρες, άνοιξα την τηλεόραση με σκοπό να δω τα 27 φορέματα. 
Την έχω ξαναδεί μερικές φορές είναι η αλήθεια αλλά μου αρέσει αρκετά οπότε άλλη μία ποτέ δεν έβλαψε κανέναν…

   Όσο περίμενα να αρχίσει το 27φορέματα, είχα βάλει το Star και εκείνη την ώρα ξεκινούσε μία ταινία που δεν είχα ακούσει ποτέ ξανά.  Στην περιγραφή έλεγε «Οι καλοκαιρινές μου διακοπές». Σκέφτηκα Αυτό δεν το έχω ξανακούσει, ας δούμε τι είναι…


   Η ταινία ξεκίνησε με ένα αυτοκίνητο που το οδηγούσε ένας κλόουν και τον κυνηγούσαν μερικά περιπολικά. Στο πίσω κάθισμα καθόταν επίσης ένας κλόουν και μία τσάντα με λεφτά. Εντάξει με αυτά τα δεδομένα κατευθείαν αναγνωρίζει κάποιος ότι πρόκειται για ληστεία. Έπειτα δείχνει ένα φράκτη και πίσω από τον φράκτη άλλα δύο περιπολικά. Το αυτοκίνητο τρέχει παράλληλα με τον φράκτη και φαίνεται ότι δεν έχει καμία ελπίδα να ξεφύγει. Ώσπου φτάνει σε μια αυτοσχέδια πλατφόρμα από χώμα (που δεν φαίνεται ιδιαίτερα αν δεν την παρατηρήσει κάποιος) και κάνει άλμα με το αυτοκίνητο πάνω από το φράκτη!

   Εκεί η τρελή πορεία του σταματά. Οι Μεξικανοί αστυνομικοί που βρίσκουν το αυτοκίνητο στο έδαφος τους, δέχονται να το παραχωρήσουν στην Αμερική όμως μόλις βλέπουν τα λεφτά διώχνουν τις αμερικάνικες αρχές σχεδόν με τις κλοτσιές, συλλαμβάνουν τον οδηγό ( ο άλλος κλόουν είναι νεκρός)και παίρνουν τα λεφτά. Ο οδηγός παρότι χτυπημένος φαίνεται ότι παρατηρεί και σημειώνει με στο μυαλό του τα ονόματα και τα νούμερα των διεφθαρμένων αστυνομικών που έχουν τα λεφτά του. Αυτό μου έκανε εντύπωση και τελικά αποφάσισα να κάτσω να δω όλη την ταινία και να αφήσω τα 27 φορέματα μιας και τα είχα δει ήδη τόσες φορές.

   Ο κλόουν, ξεβαμμένος πια, είναι ο Μελ Γκίπσον. Αυτόν τον ηθοποιό δεν τον θυμάμαι να παίζει σε καμία άλλη τέτοιου είδους ταινία. Τον μεταφέρουν σε μία φυλακή στο Μεξικό το «Ελ Πουεμπλίτο», όπου εκεί επικρατεί το χάος! Γυναίκες, άντρες και παιδιά τρέχουν ανενόχλητα τριγύρω, έχουν μία υπαίθρια αγορά με πάγκους με φαγητά, τσιγάρα και άλλα χρήσιμα αντικείμενα. Ο Μελ αρχικά παρατηρεί τα πάντα γύρω του για να καταφέρει να βρει τρόπους να επιβιώσει. Αντιλαμβάνεται γρήγορα ότι η φυλακή αυτή δεν διοικείται από τις Μεξικάνικες αρχές αλλά από έναν μεγαλο – απατεώνα και εκεί όποιος έχει λεφτά ζει όπως θέλει.

   Κάνει λοιπόν αυτό που ξέρει καλύτερα! Κλέβει λεφτά και ξεκινά να χτίζει το σχέδιο της απόδρασης του με τη βοήθεια ενός μικρού αγοριού που γνωρίζει εκεί. Το αγόρι αυτό θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην όλη ιστορία καθώς τα τσιράκια του απατεώνα τον προστατεύουν με κάθε κόστος. Με δόλωμα τον μικρό, βάζει τα τσιράκια να αλληλοσκοτωθούνε και βρίσκει έναν πολύ έξυπνο τρόπο να φτάσει κοντά στο αφεντικό και να ζητήσει αυτό που θέλει. Να τον βγάλουν από την φυλακή ώστε να σκοτώσει αυτόν που του έκλεψε τα λεφτά του. Με αντάλλαγμα; Τα λεφτά του.





  Η ταινία αυτή μου άρεσε πάρα πολύ!!! Ήταν γεμάτη δράση, περιπέτεια, στιγμές που δεν καταλάβαινες τι στο καλό γίνεται αλλά μετά από λίγο έβλεπες ότι όλα είχαν νόημα, ακόμη και love story είχε (με την μητέρα του μικρού). 
Θεωρώ ότι κάποιες ιδέες του σεναρίου ήταν πολύ έξυπνα γραμμένες αλλά και εκτελεσμένες, όπως ο τρόπος που σκότωσε τους εχθρούς του ή η σημασία που υπάρχει πίσω από το όνομα που δίνει για δικό του. Σίγουρα θα την ξαναδώ και απορώ πως και δεν είχα ξανακούσει τίποτα για αυτή παρόλο που δεν είναι πολύ παλιά. Είναι του 2012.
Το σενάριο το έγραψε ο Μελ Γκίμπσον μαζί με την Στέισι Πέρσκι και τον Άντριαν Γκρούνμπεργκ και την σκηνοθεσία ανέλαβε επίσης ο Γκρούνμπεργκ. Πρωταγωνιστές εκτός από τον Μελ Γκίμπσον είναι ο Κέβιν Χερνάντεζ (ο μικρός) και η Ντολόρες Χερέντια (η μάνα του μικρού).



“Is this a prison or the world’s shittiest mall?” 
          – Mel Gibson, Get the Gringo



Film Facts


H ιστορία βασίζεται στην αληθινή φυλακή «Ελ Πουμπλίτο» του Μεξικό και τα γεγονότα που παρουσιάζονται στη φυλακή όπως ότι οι φυλακισμένοι μπορούν να φέρουν μέσα τις οικογένειες τους ή  ότι ζουν όλοι μαζί και ότι κάποιοι πηγαινοέρχονται μέσα έξω είναι αληθινά γεγονότα της φυλακής. 


Η ταινία γυρίστηκε σε αληθινή Μεξικάνικη φυλακή και οι συγγενείς των κρατουμένων εκείνης της φυλακής διαμαρτυρήθηκαν έντονα γιατί φοβήθηκαν ότι θα μεταφέρουν  τους αγαπημένους τους σε άλλη φυλακή λόγω των γυρισμάτων.

Ο αμερικάνικος τίτλος της ταινίας είναι «Get the Gringo» αλλά ο αρχικός τίτλος ήταν «Οι καλοκαιρινές μου διακοπές», ο ίδιος που έχει η ταινία στα Ελληνικά και σε άλλες χώρες.

Η ταινία δεν παίχτηκε ποτέ στο σινεμά.




Εσείς την είδατε;;
Και να ναι, πώς σας φάνηκε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου