Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

"Urnovl", ένας νέος διαδικτιακός τόπος συνάντησης συγγραφέων και αναγνωστών!!!


   Μία νέα διαδικτυακή πλατφόρμα ήρθε για να αλλάξει όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για τον κόσμο της online συγγραφής και ανάγνωσης!

   Όλοι όσοι είστε πιστοί βιβλιοφάγοι γνωρίζετε ήδη, ότι εκτός από τους παραδοσιακούς τρόπους ανάγνωσης ενός φυσικού βιβλίου ή ενός ebook, υπάρχουν διάφορες πλατφόρμες, sites και blogs που δίνουν βήμα σε νέους συγγραφείς από όλο τον κόσμο να παρουσιάσουν την ανέκδοτη συγγραφική δουλειά τους ή ακόμη και κάποια ή κάποιες ιστορίες που έγραψαν ως χόμπι ή ως προσωπική ψυχοθεραπεία.

   Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι οι πρωτοποριακές δυνατότητες που παρουσιάζουν κάποια από αυτά τα site. Σήμερα θα γνωρίσουμε μαζί μία νέα πλατφόρμα ανάγνωσης και συγγραφής καθώς και τους  Έλληνες δημιουργούς της Τάσο Τσιπίδη και Δημήτρη Μουρατίδη.

Γενικά στοιχεία

Η νέα αυτή πλατφόρμα ονομάζεται Urnovl, εκ του Your Novel (η δική σου νουβέλα) και μπορεί κάποιος να την επισκεφτεί στο urnovl.co

Αρχικά, δημιουργήθηκε ως βοήθημα για ανθρώπους που είχαν μία ιδέα για μία ιστορία αλλά δεν ήξεραν πως να την εξελίξουν ή ακόμη και για εκείνους που είχαν ήδη ξεκινήσει να γράφουν αλλά το έργο τους έμενε ατελείωτο γιατί δεν ήξεραν πώς να το συνεχίσουν. Όμως, πλέον έχει αναπτυχθεί σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο κοινωνικό δίκτυο (εξου και η κατάληξη .co, που σημαίνει community) ανάγνωσης, συγγραφής και αλληλεπίδρασης για όλους τους λάτρεις και εμπλεκόμενους στην διαδικασία δημιουργίας μίας ιστορίας.

Λειτουργίες


  • Συλλογική συγγραφή (collaborative writing)


Το urnovl δίνει την δυνατότητα σε ανολοκλήρωτες ιστορίες σαν αυτές που περιγράψαμε παραπάνω, να μην μένουν ξεχασμένες στο συρτάρι ενός γραφείου ή στο φάκελο ενός υπολογιστή αλλά να διαβαστούν, να εξελιχθούν, να μεταμορφωθούν! Πώς;

Μα με την μέθοδο της συλλογικής συγγραφής φυσικά! Η μέθοδος αυτή είναι αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό και προσφέρει την δυνατότητα σε συγγραφείς ή ακόμη και φίλους του αρχικού συγγραφέα να προσθέσουν κεφάλαιο σε μία υπάρχουσα ημιτελής ιστορία. Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι δεσμευτικό και ο αρχικός συγγραφέας πρέπει κατά την δημοσίευση της ιστορίας του να δηλώσει αν θέλει το έργο του να είναι συλλογικό ή σόλο. 

Επίσης, μπορεί να προσκαλέσει τα άτομα που θέλει να συμμετέχουν στην συλλογική συγγραφή του έργου ή ακόμη και να θέσει την προβολή σε ιδιωτική μέχρι να νιώσει έτοιμος να το παρουσιάσει στο κοινό.

Στο Βήμα 1, κατά την δημιουργία νέας ιστορίας, εκτός των συνηθισμένων επιλογών όπως το είδος, εδώ  ο συγγραφέας μπορεί να επιλέξει αν η ιστορία του θέλει να είναι συλλογική ή σόλο

και στο Βήμα 2, αν θέλει να είναι ιδιωτική ή δημόσια.

Επίσης, προαιρετικά μπορεί να προσθέσει τους βασικούς χαρακτήρες ή συμβουλές για την πορεία της ιστορίας.


  • Σόλο συγγραφή (Solo writing)


Αυτή είναι η πιο διαδεδομένη μορφή συγγραφής στην Ελλάδα. Ο καθένας μπορεί να ανεβάσει την ιστορία του σε κεφάλαια ολόκληρη ή σε συνέχειες. Το μυστικό; Μόλις η ιστορία ολοκληρωθεί, αν είσαι σίγουρος ότι η ιστορία έχει φτάσει στην τελική της μορφή και δεν θα προσθέσεις άλλα κεφάλαια, μπορείς να επιλέξεις να την "δέσεις" (να δηλώσεις δηλαδή ότι ολοκληρώθηκε) και τότε θα εμφανιστούν νέες λειτουργίες που ως "Τρέχων" (δηλαδή υπο επεξεργασία) δεν υπήρχαν!




  • Αλληλεπίδραση με τους αναγνώστες
Ο αναγνώστης μπορεί να ψηφίσει την αγαπημένη του ιστορία αλλά για πρώτη φορά έχει την δυνατότητα να ψηφίσει ακόμη και αρνητικά, κάτι που δεν του αρέσει! Οι ψήφοι καταμετρούνται ανά κεφάλαιο και εμφανίζονται ως σύνολο με την μορφή αστεριών και καλύτερη βαθμολογία τον αριθμό 5, στην προεπισκόπιση της κάθε νουβέλας. Επίσης, τα σχόλια σε κάθε κεφάλαιο θυμίζουν το Interface του Facebook αφού μπορούμε να τους κάνουμε Like ή Reply!


Ένα άλλο σημείο που μου αρέσει σε αυτή την πλατφόρμα είναι ότι ο αναγνώστης μπορεί να επιλέξει τον τρόπο που θέλει να διαβάσει




   Στην πλατφόρμα υπάρχουν ήδη εκατοντάδες ιστορίες όλων των ειδών,  στα Ελληνικά και σύντομα θα αναπτυχθεί και σε άλλες χώρες - γλώσσες. Στην αρχική οθόνη υπάρχουν οι εξής λίστες :
Τελευταία, Ενημερώθηκαν τελευταία, Υψηλότερες βαθμολογίες, Περισσότερες Αναγνώσεις, Όλες οι ιστορίες σε τυχαία σειρά. Οι λίστες είναι αρχικά ρυθμισμένες να εμφανίζουν ιστορίες από όλες τις κατηγορίες(Όλα τα είδη), αν όμως ο αναγνώστης ενδιαφέρεται να εξερευνήσει κάποιο συγκεκριμένο είδος μπορεί να πατήσει πάνω στο βελάκι δίπλα από το όνομα κάθε λίστας και να επιλέξει την κατηγορία (ρομαντική, φαντασία κλπ) ιστοριών που επιθυμεί να δει.

Γνωρίστε τους δημιουργούς!



Τα μυαλά πίσω από την δημιουργία και λειτουργία του Urnovl είναι δύο...
   Ο Αναστάσιος Τσιπίδης, γενικός διευθυντής (δεξιά)  και ο Δημήτρης Μουρατίδης,τεχνικός διευθυντής (αριστερά). Γνωρίστηκαν το 2001 όταν εργάζονταν και οι δύο στην ίδια εταιρία στην Κύπρο. Ρωτώντας τον Τάσο, "Πώς αποφάσισαν ότι θα ξεκινήσουν από κοινού την δημιουργία του Urnovl", η απάντηση του ήταν η εξής :  "Αφού μου ήρθε η ιδέα και την περιεργάστηκα στο μυαλό μου, επικοινώνησα με τον Δημήτρη και του την ανέπτυξα. Ο Δημήτρης χωρίς δεύτερη σκέψη κατανόησε απόλυτα το όραμα και το concept του project και απλώς...δέχτηκε!"

   Από τότε το urnovl έχει περάσει από πολλά στάδια κι αν και βρίσκεται, για λίγο ακόμη, σε στάδιο Beta έχει αναπτυχθεί σε μία αξιοζήλευτη ηλεκτρονική πλατφόρμα συγγραφής & ανάγνωσης που διαθέτει και δική της εφαρμογή, την οποία μπορούν να απολαύσουν προς το παρόν όλοι οι χρήστες Android. (link, στο τέλος του άρθρου)

Μότο των δύο νέων δημιουργών είναι το "Sky is the limit" και το σίγουρο είναι ότι έχουμε πολλά πρωτοποριακά πράγματα να περιμένουμε από αυτούς, τα οποία όμως δεν μπορούν να μας αποκαλύψουν ακόμη.


  • Trivia

To Urnovl, παρουσιάστηκε επίσημα στο 2ο Φantasticon, που έγινε τον Οκτώβριο 2016 στην Αθήνα, με μεγάλη επιτυχία. 

Διάσημοι συγγραφείς περιμένουν να ανακαλύψετε τις ιστορίες τους στο urnovl.

Έχει ήδη κερδίσει την προσοχή του κόσμου και των βιβλιοφιλικών blogs και μπορείτε να δείτε συνεντεύξεις και αφιερώματα για το urnovl ακόμη και στη Huffington Post.



Το ποιο συναρπαστικό ίσως, σημείο είναι 
ότι η πλατφόρμα urnovl, είναι ακόμη σε στάδιο (Beta)

και αυτό σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα 
σε όλους μας να συμμετέχουμε με τις ιδέες μας και τα σχόλια μας (είτε θετικά είτε αρνητικά),

ώστε να δημιουργήσουμε ένα συγγραφικό κοινωνικό δίκτυο ακριβώς όπως το θέλουμε!





Εσύ θα χάσεις αυτή την ευκαιρία;



Κατέβασε την εφαρμογή : Urnovl 
Επισκεφτείτε την πλατφόρμα : urnovl.co

Επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα στο Facebook : 
https://www.facebook.com/urnovl.co

Έλα κι εσύ στην παρέα μας και μοιράσου την ιστορία σου στην ομάδα : Συγγραφείς του urnovl








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου