Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Εσείς ξέρετε τι είναι το BookCrossing??


Μέχρι πριν λίγη ώρα ούτε εγώ ήξερα!

Όμως το σημερινό ποστ της ομάδας So little sleeping so much reading, με έβαλε σε σκέψεις.. Το έψαξα και ενθουσιάστηκα!

Διαβάστε κι εσείς περί τίνος πρόκειται και ενθουσιαστείτε μαζί μου!!!




Σας έχει τύχει να βρείτε ένα ξεχασμένο βιβλίο σε κάποιο παγκάκι ή σε κάποιο λεωφορείο;  Αν αυτό το βιβλίο έχει στην αρχή του μία παράξενη ετικέτα τότε να είστε σίγουροι ότι δεν βρέθηκε εκεί τυχαία!
Άνθρωποι από όλο το κόσμο ξεχύνονται στους δρόμους και αφήνουν κάποιο (ή κάποια) από τα βιβλία τους σε δημόσιους χώρους. Σκοπός αυτής της "εγκατάλειψης" είναι να το βρει κάποιος άλλος αναγνώστης και να χαρεί το περιεχόμενο του δωρεάν!

Με αυτό τον τρόπο ένα βιβλίο ξεκινά ένα ταξίδι από μέρος σε μέρος ή από χώρα σε χώρα και το καλύτερο; Υπάρχει τρόπος να δεις που βρίσκεται! Με ένα απλό σύστημα κωδικοποίησης που μπορεί να γίνει εδώ {{http://www.bookcrossing.com/howto}}και εκτυπώνοντας μία ετικέτα που μπορεί να βάλει ο καθένας στο βιβλίο του,  όλα είναι έτοιμα και το βιβλίο μπορεί να ξεκινήσει το ταξίδι του!!!

Έπειτα το μόνο που έχει κάποιος να κάνει είναι να το αφήσει ελεύθερο να πετάξει...


Ο επόμενος που θα το βρει έχει αποστολή να το διαβάσει και έπειτα αφού το δηλώσει, να το αφήσει και εκείνος με την σειρά του κάπου ώστε να το βρει ο επόμενος και ο επόμενος και ο επόμενος...
Δεν είναι τέλεια ιδέα;;;

Δυστυχώς στην χώρα μας δεν είναι κάτι ιδιαίτερα διαδεδομένο όμως σε αυτή την απελευθέρωση συμμετέχουν 132 χώρες μεταξύ στις οποίες και η Ελλάδα που ξεκίνησε το BookCrossing το 2002 (ένα χρόνο μετά την δημιουργία του). 

Όπως μας ενημερώνει το So little sleeping so much reading, από το 2005 η Ελληνική του κοινότητα μεγεθύνθηκε τόσο που απέκτησε το δικό της ετήσιο συνέδριο για 8 συνεχόμενα χρόνια σε 7 διαφορετικές πόλεις (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Χανιά, Λάρισα, Λιβαδειά, Βόλο και Σκύρο) μέχρι το 2013 όπου τα πράγματα άλλαξαν και τα συνέδρια σταμάτησαν. Μπορείτε να βρείτε μία πλήρη αναφορά για όλα τα συνέδρια που έγιναν στην Ελλάδα εδώ http://www.athensbc2016.com/bookcrossing/


Έπειτα από μία μικρή έρευνα που έκανα στο site του BookCrossing.com , είδα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 82 καταγεγραμμένα βιβλία που κυκλοφορούν γύρω μας για να τα ανακαλύψουμε... μέσω της επιλογής "Βγες για κυνήγι", μπορούμε να δούμε ότι 69 από αυτά βρίσκονται στην Αττική (Αμπελόκηποι, Γλυφάδα, Μοναστηράκι, Μαρούσι και κέντρο), 6 στη Λάρισα, 2 στα Τρίκαλα και 2 στο Ηράκλειο και από 1 στην Κορινθία και στην Αχαία!

Φέτος και παρόλη την συνολική παρακμή του θεσμού στην χώρα μας, το Παγκόσμια συνέδριο BookCrossing θα γίνει στην Ελλάδα!!!!
Και συγκεκριμένα από την Παρασκευή 22 Απριλίου έως την Κυριακή 24 Απριλίου στην Αθήνα!!!
(Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο)

Θα έχει πολύ κόσμο από ξένες κοινότητες, θα έχει πολλούς συγγραφείς και φυσικά πολλά βιβλία!!!

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες στα παρακάτω λινκ :

Το site της διοργάνωσης : http://www.athensbc2016.com/el/

Το γκρουπ της Ελληνικής κοινότητας στο facebook : https://www.facebook.com/groups/bcgreece/

Το επίσημο site του κινήματος ; http://www.bookcrossing.com/


Η εκδήλωση : https://www.facebook.com/events/1500550673586970/

Ας αναβιώσουμε αυτή την καταπληκτική ιδέα!!! Ελευθέρωσε κι εσύ ένα βιβλίο, μπορείς!!!


Οποιαδήποτε αναπαραγωγή μέρους ή ολόκληρου του άρθρου υποχρεούται να αναφέρει το blog μας ως πηγή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου