Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Εφιάλτες, συμβόλαιο ψυχής - Άρτεμις Βελούδου - Αποκότου


 Αυτό το βιβλίο το αγόρασα πριν λίγες μέρες και μου κίνησε τόσο πολύ την περιέργεια που ξεκίνησα να το διαβάζω αμέσως, αφήνοντας στη μέση κάποιο άλλο που διάβαζα.
Ας εξετάσουμε λοιπόν τα δεδομένα μας για αυτό το βιβλίο, όπως θα έκανε και ο πρωταγωνιστής του...



Δεδομένο ένα : ο πρωταγωνιστής είναι άντρας!
Επιτέλους ένα βιβλίο από διαφορετική οπτική γωνία ( γιούπι!), είναι καλογραμμένο, πολλοί άντρες αναγνώστες έχουν πει ότι παρόλο που η συγγραφέας είναι γυναίκα έχει πιάσει σωστά τον παλμό και την σκέψη ενός άντρα πρωταγωνιστή.

Δεδομένο δύο : το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δύο μέρη..
στο πρώτο μέρος ανακαλύπτουμε τον Ρέιμοντ, την σχέση του με τα ναρκωτικά και το ποτό, την κατάντια του εξ αιτίας αυτών, την σχέση του με την οικογένεια του και με τον εαυτό του και την μετακόμιση του από το σπίτι του στην Αμερική σε εκείνο των παππούδων του στην Αγγλία. Εδώ, συναντάμε πολλά ψυχαναλυτικά στοιχεία, που όμως εμένα μου άρεσαν και με έκαναν να σκεφτώ τις συνθήκες και τους λόγους πίσω από την εξάρτηση του πλουσιόπαιδου με τις ουσίες.
Στο δεύτερο μέρος, προχωράμε σε ένα πιο μεταφυσικό επίπεδο! Φαντάσματα, μέντιουμ και κατάρες εμφανίζονται στο προσκήνιο. Η συγγραφέας ανακατεύει μύθους και θρύλους της Αγγλίας πλέκοντας ένα μυστηριακό τοπίο.

Δεδομένο τρίτο : Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Αυτό το δεδομένο ισχύει για πολλές πτυχές του βιβλίου, από την εμφάνιση της Ονόρα μέχρι τις οικογενειακές σχέσεις και τον χαρακτήρα κάποιων ανθρώπων. Πρέπει να το διαβάσετε για να καταλάβετε τι εννοώ.

Δεδομένο τέταρτο : Ονόρα
Η κοπέλα που δουλεύει μαζί με τον Ρέιμοντ στην πανσιόν. Αρχικά ο Ρέιμοντ την μισεί αλλά σταδιακά η σχέση τους εξελίσσεται τόσο που αποκτά για εκείνη συναισθήματα που δεν είχε ξανανιώσει. Μυστηριώδης χαρακτήρας που δύσκολα μπορούμε να καταλάβουμε τις πράξεις και την ψυχοσύνθεση της. Αρχικά με μπέρδευε πολύ η συμπεριφορά της και η εμμονή της να γυρίσει σπίτι πριν την δύση του ηλίου. Φυσικά δεν περίμενα με τίποτα τον λόγο που συμβαίνει αυτό. Είναι διαφορετικός χαρακτήρας από τους υπόλοιπους γυναικείους που έχουμε συναντήσει σε βιβλία του είδους και αυτό είναι ένα ακόμη μεγάλο συν.

Δεδομένο πέμπτο : Έρνεστ
Ο αυταρχικός πατέρας του Ρέιμοντ τον οποίο λατρεύεις να μισείς! Στο πρώτο μέρος είναι σίγουρα ένας από τους πιο αντιπαθητικούς χαρακτήρες που έχουμε συναντήσει σε βιβλία, όμως καθώς η ιστορία προχωρά δεν μπορούσα να μην αρχίσω να τον συμπαθώ και τελικά να γίνει ο αγαπημένος μου ήρωας του βιβλίου. Ανυπομονώ να μάθω την τύχη του στο επόμενο βιβλίο της σειράς, καθώς το τέλος αυτού του βιβλίου μας άφησε με πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Δεδομένο έκτο : Το χιούμορ και οι διάλογοι
Μέσα στο απόλυτο χάος, εκεί που όλα πάνε στραβά εμφανίζεται μία χαζή ατάκα του Ρέι και όλα έρχονται στη θέση τους! Είναι τρομερός ο τρόπος που αυτός ο χαρακτήρας με την παιχνιδιάρικη διάθεση μικρού παιδιού αντιμετωπίζει τα εφιαλτικά γεγονότα με χιούμορ ενώ ταυτόχρονα βλέπουμε την πνευματική ενηλικίωση του.

Δεδομένο έβδομο : Φαντάσματα; Κατάρες; Σιγά το πράγμα!
Ο Ρέι από την αρχή σχεδόν αντιλαμβάνεται ότι κάτι περίεργο συμβαίνει με την Ονόρα. Πριν ακόμη την γνωρίσει είχε ακούσει την φωνή της. Μόλις ανακαλύπτει ότι όντως κάτι συμβαίνει βουτά κατευθείαν στα βαθιά, πανέτοιμος για ότι κι αν συμβεί. Η απόλυτη αποδοχή του Ρέι των μεταφυσικών πραγμάτων που περιβάλλουν την Ονόρα ήταν κάτι που δεν μου άρεσε ιδιαίτερα. Θέλω να πω ποιος φυσιολογικός νεαρός θα έβλεπε στο σπίτι της αγαπημένης του ένα φάντασμα και δεν θα έτρεχε μακριά;

Συνοψίζοντας, το πρώτο βιβλίο της Άρτεμις Βελούδου - Αποκότου είναι ένα βιβλίο που χαίρομαι που επέλεξα να διαβάσω! Είναι ένα καλό δείγμα ιστορίας φανταστικού, αν και πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει ψυχολογικού τρόμου εγώ δεν διέκρινα κάτι τόσο τρομακτικό μέσα στις σελίδες του. Μου άρεσε όμως η γλώσσα, το ύφος, το χιούμορ, ο τρόπος γραφής και οι χαρακτήρες, καθώς και οι ψυχολογικές διαστάσεις γύρω από την δυναμική μιας οικογένειας που μας δίνει η συγγραφέας στο πρώτο μισού του βιβλίου. Είναι ένα βιβλίο που θα το σύστηνα στους φίλους μου να το διαβάσουν και που σίγουρα θα αναζητήσω την συνέχεια του, αν και θα περιμένω να κατέβει λίγο η τιμή του πριν το αγοράσω. Επίσης, πιστεύω ότι θα έπρεπε να μεταφραστεί και να προωθηθεί και στις ξένες αγορές!

Τίτλος : Εφιάλτες, συμβόλαιο ψυχής
Συγγραφέας : Άρτεμις Βελούδου - Αποκότου
Έκδοση : iWrite, Μάρτιος 2013
Σελίδες : 670
Τιμή : 20e (αν και μπορείτε να το αγοράσετε φθηνότερα από το web)

Δεν βρήκα επίσημο trailer του βιβλίου. Βρήκα όμως αυτό το fanmade trailer στο οποίο μου άρεσε πολύ το τραγούδι (αν ξέρει κάποιος ποιο είναι, να μου πει παρακαλώ) αλλά θα προτιμούσα να έχει και γράμματα αντί μόνο εικόνες : 




Το  trailer του δεύτερου βιβλίου με τίτλο "Εφιάλτες, ψευδαίσθηση. (Δείτε το, μοιάζει με ταινία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου