Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Three Dark Crowns - Kendare Blake

   Στο νησί Fennbirn υπάρχουν τρεις βασίλισσες αλλά μόνο ένας θρόνος για να διεκδικήσουν. Νικήτρια και βασίλισσα θα στεφτεί εκείνη που θα καταφέρει να μείνει ζωντανή. Το μόνο πρόβλημα; Οι άλλες δύο βασίλισσες που πρέπει να σκοτώσει είναι οι αδερφές της.



   Οπισθόφυλλο : "Σε κάθε γενιά στο νησί του Φενμπερν ένα σετ τριδύμων γεννιέται : Τρεις βασίλισσες, όλες ισότιμες διεκδικήτριες του στέμματος, όλες κάτοχοι μιας ζηλευτής μαγείας.
Η Μιραμπέλα, μία άγρια κάτοχος των στοιχείων της φύσης, μπορεί να πυροδοτήσει πεινασμένες φλόγες με ένα απλό χτύπημα των δαχτύλων της.
Η Κάθριν, μία δηλητηριαστής, λέγεται ότι είναι ανθεκτική στο δάγκωμα του πιο θανατηφόρου φιδιού.
Η Αρσινόη, μία φυσιοδίφης, ακούγεται ότι έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει τα πιο κόκκινα τριαντάφυλλα.
   Όμως για να γίνει κάποια η Εστεμμένη Βασίλισσα δεν είναι μόνο θέμα βασιλικής καταγωγής. Τρεις αδερφές πρέπει να πολεμήσουν μέχρι θανάτου και η μάχη ξεκινά την νύχτα που γίνονται δεκάξι. Μόνο μία βασίλισσα μπορεί να ανέβει στο θρόνο. Εσύ με ποια πλευρά είσαι;"

 Διαβάζοντας : Επέλεξα να διαβάσω αυτό το βιβλίο γιατί μου φάνηκε πολλά υποσχόμενο και συναρπαστικό. Ξεκινά δείχνοντας μας την ζωή των τριών αδερφών λίγο πριν την επίσημη έναρξη της μάχης. Το κάθε κεφάλαιο είναι από διαφορετική οπτική πλευρά εναλλασσόμενο ανάμεσα στις τρεις τους. Από την αρχή βλέπουμε ότι οι δύο από τις τρεις αδερφές (όπως είχαμε ήδη υποψιαστεί από το οπισθόφυλλο) δεν έχουν αναπτύξει ακόμη τις δυνάμεις τους και προσπαθούν απεγνωσμένα να τις πυροδοτήσουν.
   Η Κάθριν, καθοδηγούμενη από την ισχυρή οικογένεια που διοικεί τα τελευταία χρόνια το νησί και που δεν θέλει να χάσει την δύναμη και τη θέση της, καταπίνει δηλητήρια παριστάνοντας ότι τα αντέχει, προσπαθώντας παράλληλα να αποκτήσει ανοσία σε αυτά. Τα δηλητήρια όμως την κάνουν αδύναμη και γεμάτη πληγές, ώσπου έρχεται ο Πιετίρ και της δείχνει πώς να κατακτά τον κόσμο με την αυτοπεποίθηση και την ομορφιά που αρμόζει στην μελλοντική τους βασίλισσα.

   Η Αρσινόη μαζί με την φίλη της Τζουλς και την τίγρη της(της Τζουλς, όχι της Αρσινόης), τριγυρνά στη φύση προσπαθώντας σκληρά να αποκτήσει ένα χάρισμα που αρνείται πεισματικά να έρθει. Δεν μπορεί να κάνει τα λουλούδια να ανθίσουν, ούτε έχει βρει ακόμη το δικό της ζώο(familiar). Παρ'όλο που οι βασίλισσες έχουν πάντα τα πιο δυνατά χαρίσματα και κατ'επέκταση ένα δυνατό οικείο-ζώο, εκείνη δεν έχει ούτε καν ένα σπουργίτι. Έτσι, καταφεύγει στην κοινή μαγεία για να μπορέσει ίσως να έχει μία ευκαιρία  απέναντι στις αδερφές της.

   Η τρίτη όμως αδερφή, η Μιραμπέλα έχει ένα πολύ δυνατό χάρισμα. Μπορεί να ελέγχει τα στοιχεία της φύσης και μάλιστα είναι τόσο δυνατή που όλοι την θεωρούν το φαβορί. Αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο και μεγαλώνοντας ανάμεσα σε ιέρειες που έχουν απαρνηθεί τα χαρίσματα τους για χάρη της θεάς τους, νιώθει διχασμένη ανάμεσα σε αυτό που της λένε ότι είναι προορισμένη να κάνει και σε αυτό που πραγματικά θέλει να κάνει. Οι ιέρειες καθ'ότι πεινασμένες για την δύναμη που πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψει στα χέρια τους, την πιέζουν να αποδεχτεί την μοίρα της, κι ακόμη κι αν η Μιραμπέλα δεν μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτό που πρέπει να κάνει, εκείνες είναι έτοιμες να αναγκάσουν τα πράγματα να πάρουν το δρόμο που θέλουν.

   Μία βασίλισσα όμως δεν θα ήταν τίποτα χωρίς τους υποστηρικτές της. Έτσι μέσα από μία σειρά μηχανορραφιών και πολιτικών παιχνιδιών οι οικογένειες που έχουν αναλάβει να μεγαλώσουν και να εκπαιδεύσουν την κάθε μία, προσπαθούν να ανεβάσουν με αθέμιτα μέσα την δική τους βασίλισσα στο θρόνο. Γιατί; Επειδή μαζί με εκείνη θα ανέβουν κι αυτοί, αφού η νικήτρια οικογένεια αναλαμβάνει την ηγεσία του νησιού για όλο τον υπόλοιπο καιρό που δεν υπάρχει βασίλισσα. Μπόνους ότι τα χαρίσματα τους ενισχύονται για όλη τη διάρκεια της βασιλείας αλλά και μέχρι την ανάδειξη κάποιας άλλης βασίλισσας με διαφορετικό χάρισμα.




Προσωπική άποψη : Διαβάζοντας το οπισθόφυλλο, ομολογώ ότι είχα μεγάλες προσδοκίες για αυτό το βιβλίο. Ενώ, συνεχίζω να θεωρώ ότι η ιδέα για τις τρεις αδερφές που πρέπει να αλληλοσκοτωθούν για το θρόνο είναι καταπληκτική, δυστυχώς η ιστορία δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μου. Βρήκα ότι έχει αρκετά κενά στην πλοκή του, σε κάποια σημεία έχει ανακρίβειες και οι χαρακτήρες δεν είναι δοσμένοι ρεαλιστικά. Μάλιστα, διαβάζοντας το, αναρωτιόμουν πότε θα αρχίσει να γίνεται ενδιαφέρον και ήλπιζα ότι αυτό θα γίνει μόλις ξεκινήσει η μάχη. Κάτι που δυστυχώς δεν έγινε.
   Το μόνο σημείο που μου άρεσε είναι η εξέλιξη του χαρακτήρα της Κάθριν και το τέλος του πρώτου βιβλίου,(ναι, θα υπάρξει και δεύτερο) αν και για μένα ήταν αναμενόμενο αυτό το τέλος, αφού το είχα καταλάβει σχεδόν από την αρχή ότι θα είναι έτσι.


Απορίες σχετικά με το βιβλίο (περιέχουν σπόιλερ)

Βασίλισσα : Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται τόσο πολύ φασαρία για μία βασίλισσα που θα κυβερνήσει από τα δεκαεφτά της μέχρι να μείνει έγκυος και να φέρει στον κόσμο το επόμενο σετ τριδύμων. Έπειτα, γιατί η βασίλισσα φεύγει από το νησί αμέσως μόλις γεννάει και δεν παραμένει στην θέση της μέχρι τουλάχιστον να γίνουν οι κόρες της δεκάξι και να ξεκινήσει η διαδικασία αλληλοσκοτωμού και διαδοχής; Και που πάει; Είναι ελεύθερη μετά να ζήσει την ζωή της ή την σκοτώνει η θεά και βρίσκεται στο βάθος της θάλασσας όπως υποπτεύεται μία από τις κόρες της;


Χαρίσματα : Τι ακριβώς δύναμη μπορεί να έχει μία βασίλισσα που το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να καταπίνει δηλητήρια; Να είναι ανθεκτική στους εχθρούς που μπορεί να προσπαθήσουν να την δηλητηριάσουν; Ίσως, αλλά πάλι αφού όλοι ξέρουν ότι το δηλητήριο δεν θα της κάνει τίποτα γιατί απλά να μην προσπαθήσουν να την σκοτώσουν με άλλο τρόπο; Θεωρώ ότι είναι χαζό χάρισμα. Τα άλλα δύο έχουν μία καλύτερη λογική αν και το χάρισμα της Αρσινόης, που όλοι έχουν κάποιο ζώο μου θυμίζει τα στοιχειά του Φίλιπ Πούλμαν, στην τριλογία του κόσμου.

Χάρτης : Ποια η λογική ύπαρξης χάρτη όταν ο συγγραφέας δεν τον ακολουθεί; Στο σημείο που περιγράφει την περιπλάνηση της Μιραμπέλα με μπέρδεψε τρομερά το σημείο που βρέθηκε, γιατί σύμφωνα με το χάρτη για να φτάσει εκεί, έπρεπε να διανύσει τεράστια απόσταση και σίγουρα να περάσει είτε από την των Πριν ή έστω από το Μπλακ Κότατζ. Δεν πέρασε από πουθενά και μάλιστα ήξερε τον δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσει ώστε να παραμείνει κρυμμένη στο δάσος, χωρίς χάρτη και χωρίς να έχει ξαναβγεί ποτέ από την πόλη της.

Breccia Domain : περιγράφεται ως ένα αχανές χάσμα χωρίς πάτο. Πώς κατάφερε η Κάθριν να βγει από εκεί ζωντανή χωρίς έστω να σπάσει κάτι;  Δεν το εξηγεί επαρκώς στο βιβλίο. Και γιατί ο αγαπημένος να της ζητήσει να τρέξει και να πάει εκεί για να την σώσει από την σφαγή και μετά να την σκοτώσει ο ίδιος αντί να την πάρει να την κρύψει; Πάλι δεν βγάζει νόημα.

Το τρέιλερ του βιβλίου :

   Αν έχετε διαβάσει το βιβλίο Three Dark Crowns, αφήστε ένα σχόλιο με τις σκέψεις σας σχετικά με τις απορίες που γράφω πιο πάνω. Συμφωνείτε; Βρήκατε κι εσείς κάτι που δεν σας άρεσε ή που σας άρεσε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου