Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Wattys 2016, με απρόοπτα...


Για δεύτερη χρονιά (για μένα), και έκτη για το Wattpad, που κλείνει φέτος 10 χρόνια από την δημιουργία του, τα βραβεία Wattys ήρθαν και έφυγαν. 

Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε στις 20 Ιουνίου και στον οποίο συμμετείχαν για πρώτη φορά 22 διαφορετικές χώρες - γλώσσες, τελείωσε στις 31 Αυγούστου για όσους ήθελαν να λάβουν μέρος και ανακοίνωσε τους νικητές πριν λίγες μέρες.



Δεν θα σας παρουσιάσω τους  νικητές γιατί μπορείτε να τους δείτε αναλυτικά από την ειδικά διαμορφωμένη σελίδα εδώ : Νικητές Wattys 2016

Πολλές από τις ιστορίες που κέρδισαν δεν τις έχω διαβάσει και έτσι δεν μπορώ να εκφέρω ολοκληρωμένη γνώμη για το αν ήταν όλες καλές. Έχω διαβάσει σίγουρα μία ιστορία, από εκείνες που κέρδισαν, που κατά την γνώμη μου, δεν θα έπρεπε να κερδίσει γιατί ενώ έχει ωραίο, πρωτότυπο θέμα η γραφή θέλει ακόμη αρκετή δουλειά. Έχω όμως διαβάσει και τουλάχιστον 5 ιστορίες που σίγουρα άξιζαν βραβείο και ίσως κάτι ακόμη καλύτερο από ένα απλό αυτοκόλλητο.

Αυτή τη χρονιά παρατήρησα πολλές έντονες αντιδράσεις από τους χρήστες του Wattpad για κακή διαχείριση και λάθη κατά την διάρκεια του διαγωνισμού.. Οι αντιδράσεις ήταν κυρίως από τις καινούργιες χώρες - γλώσσες που πήραν μέρος στον διαγωνισμό για πρώτη φορά φέτος. Στην Ελλάδα δεν έγιναν τόσο έντονα αισθητά τα λάθη διότι ήταν όλοι ενθουσιασμένοι που κέρδισαν, μαζί κι εγώ, που χάρηκα ιδιαίτερα για τις ιστορίες που ξεχώρισαν και υπήρχαν ήδη στην βιβλιοθήκη μου.

Όμως, καθώς ο ενθουσιασμός μετριάζεται όσο περνάνε οι μέρες, δεν μπορώ να μην αναφερθώ τουλάχιστον σε ένα από τα λάθη που υπήρξαν στον δικό μας διαγωνισμό.  Για παράδειγμα, αν παρατηρήσετε τους κανόνες : 

Αναφέρετε ξεκάθαρα ότι κάθε ιστορία ενώ μπορεί να λάβει μέρος σε όλες τις κατηγορίες, μπορεί να κερδίσει μόνο ΕΝΑ βραβείο...
Αν όμως παρατηρήσετε λίγο καλύτερα τους νικητές, θα δείτε ότι αυτό ΔΕΝ συνέβη...

Η ιστορία "Ο χειρότερος εχθρός μου" βρίσκεται ανάμεσα στους νικητές της κατηγορίας Πρωτοπόροι και ανάμεσα στους νικητές της κατηγορίας Κρυμμένα Διαμάντια...



Η ιστορία "Ίντριγκες & Πάθη" βρίσκεται ανάμεσα στους νικητές της κατηγορίας Τα αγαπημένα των HQ και Εθιστικό Ανάγνωσμα...




Όπως και η ιστορία "Ο μικρός Σοφός" όπου βρίσκεται στους νικητές της κατηγορίας Τα αγαπημένα των HQ και Συγγραφικό Ντεμπούτο


Προσοχή! Δεν αμφιβάλω ότι οι ιστορίες αυτές μπορεί να άξιζαν και για τα δύο βραβεία. Όμως, οι κανόνες φτιάχνονται για κάποιο λόγο. Εκτός από αυτό το μικρό και αθώο λάθος, που όμως ήταν ενάντια στους κανόνες που οι ίδιοι έθεσαν υπήρξαν κι άλλα, τα οποία δυστυχώς δεν μπορώ να αποκαλύψω. 

Το νόημα πίσω από αυτή μου την παρατήρηση είναι ότι αν κάτι τόσο προφανές, που στην ουσία χρειαζόταν απλά έναν επιπλέον έλεγχο, ελάχιστα λεπτά πριν την δημοσίευση για να διορθωθεί, τι άλλο μπορεί να συμβαίνει που δεν γνωρίζουμε; 

Αξίζει να σημειώσω εδώ, ότι δεν συμμετείχα στα άτομα που έκριναν τις ιστορίες φέτος, διότι δεν είχα καθόλου χρόνο για να το κάνω και πραγματικά χρειάζονται πολλά συγχαρητήρια στο άτομο (ή άτομα) που έκατσε και διάβασε, έκρινε, ξεχώρισε τις ιστορίες, απαντούσε σε όλες τις ερωτήσεις των χρηστών και ασχολήθηκε με τον διαγωνισμό εις βάρος του προσωπικού του/της χρόνου!

 Λόγω του ότι δημιούργησα τα Greek Wattys 2015 - στα οποία σημειωτέων διαβάζαμε ολόκληρες τις ιστορίες και τουλάχιστον 2 κριτές την κάθε μία - και λόγω του είμαι Ambassador του Wattpad, επιτρέψτε μου να έχω μία επιπλέον γνώμη πάνω στο θέμα. 

Οφείλω λοιπόν, να δηλώσω απογοητευμένη από την έλλειψη οργάνωσης και την ύπαρξη λαθών σαν το παραπάνω. Για τα οποία δεν φταίνε οι κριτές. Μου κάνει επίσης, τρομερή εντύπωση πώς μία τόσο μεγάλη εταιρία στο χώρο της διαδικτυακής ανάγνωσης και συγγραφής επέτρεψε να γίνει κάτι τέτοιο.

Θα με ενδιέφερε να διαβάσω τις γνώμες σας πάνω στο θέμα... 

Όπως και να'χει ήταν ένας διαγωνισμός που γιορτάζει την συγγραφή και την ανάγνωση για αυτό ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ σε όλους όσους κέρδισαν αλλά ακόμη και όσους δεν κέρδισαν αλλά έχουν την τόλμη να δημοσιεύσουν ένα κομμάτι της σκέψης και της φαντασίας τους στο διαδίκτυο προς διασκέδαση των υπολοίπων. Ακόμη κι αν η ιστορία σου δεν είναι ανάμεσα στους νικητές μην πτοείσαι και συνέχισε να γράφεις.. 
Που ξέρεις μπορεί να κατακτήσεις κάποια άλλη πιο σημαντική διάκριση!

Ας ελπίσουμε του χρόνου να είναι όλα καλύτερα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου